te czekoladowe kulki z akcji zarobkowej, które brudziły mundury kakao;-)
TRUFLE KONIAKOWE
- 10 dag czekolady deserowej
- 20 dag czekolady mlecznej
- 10 dag masła
- 100 ml śmietamy kremówki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki koniaku
- 2 łyżeczki kakao
Śmietanę kremówkę zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień. Posiekaj obie czekolady, dodaj do śmietany razem z masłem, roztop. Zdejmij z ognia, wymieszaj z koniakiem, ostudź i wstaw na 4 godziny do lodówki. Schłodzoną masę ubij mikserem. Łyżeczką odcinaj małe porcje, szybko formuj kulki i obtaczaj w kakao. Przechowuj w lodówce. Smacznego !
Mniam
OdpowiedzUsuń