niedziela, 17 lutego 2013

Czekoladowe Brownie

Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson:
  • kostka (250g) masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 1 filiżanka cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 1/2 filiżanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 filiżanki draży z białej czekolady (lub posiekana czekolada)
  • Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia
Nagrzej piekarnik do ok. 175˚C. Stop masło i czekoladę na małym ogniu.
W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym.

Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp draże. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.

Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.

Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko. 
 

1 komentarz: