Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson:
- kostka (250g) masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 1 filiżanka cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 1/2 filiżanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 filiżanki draży z białej czekolady (lub posiekana czekolada)
- Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
Nagrzej piekarnik do ok. 175˚C. Stop masło i czekoladę na małym ogniu.
W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp draże. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.
Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.
Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.
ale fajny film-nic nie rozumiem:(
OdpowiedzUsuń