niedziela, 22 kwietnia 2012

HERBATA INDYJSKA


HERBATA INDYJSKA (4 osoby)



Składniki
  • 4 szklanki wody
  • 1-2  szklanki mleka
  • 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
  • 1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
  • 6 goździków
  • 1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)

Przygotowanie

Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało).
Dodać mleko. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu. Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz