niedziela, 22 kwietnia 2012

PAYASAM

Zamieszczam przepisy z ostatniej zbiórki, dostępne także na stronie radzastan.blogspot.com w zakładce KUCHNIA.

PAYASAM

Payasam to pudding ryżowy z przyprawami i orzechami. Na północy Indii nosi nazwę kheer. Występuje z różnymi dodatkami. Serwowany na weselach i oferowany w hinduistycznych świątyniach.



Składniki
  • 100 g ryżu
  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • 50 g cukru brązowego
  • dwie łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka masła
  • garść rodzynek
  • garść orzechów (według uznania: nerkowca, pistacje, migdały)
Przygotowanie



W rondlu rozgrzewamy masło. Wsypujemy ryż, wlewamy mleko kokosowe, wodę, cukier i cynamon. Gotujemy ryż do miękkości (powinien wchłonąć połowę płynu, w razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody). Siekamy orzechy i rodzynki, dosypujemy do puddingu. Możemy oprószyć go cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz