sobota, 26 maja 2012


Badusha

Badusha przypominają pączki. To prosty deser zanurzany w syropie cukrowym. Robi się je często na Diwali. 

606983 badusha

Składniki

ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
syrop
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • szczypta mielonego kardamonu

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło, potem wodę i ugniatamy ciasto. Powinno być bardzo miękkie. Formujemy z niego kulki. Na środku robimy małe wgłębienie. Smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie przygotowujemy syrop. Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kardamon i po chwili zdejmujemy z ognia. Maczamy badusha w syropie. Możemy posypać pokruszonymi pistacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz