Badusha
Badusha przypominają pączki. To prosty deser zanurzany w syropie cukrowym. Robi się je często na Diwali.

Składniki
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
syrop
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie
Mąkę
mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło, potem wodę i
ugniatamy ciasto. Powinno być bardzo miękkie. Formujemy z niego
kulki. Na środku robimy małe
wgłębienie. Smażymy na głębokim oleju na złoto. Następnie
przygotowujemy syrop. Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy kardamon i po chwili zdejmujemy z
ognia. Maczamy badusha w syropie. Możemy posypać pokruszonymi
pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz