sobota, 26 maja 2012


Shahi turka

 Shahi turka to deser wywodzący się z kuchni Mogołów. Przypomina angielski pudding.

589650 sweet texturesSkładniki
  • 8 kromek czerstwego pieczywa tostowego
  • 1 litr mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • pół łyżeczki kardamonu
  • garść pistacji

Przygotowanie

Odcinamy brzegi kromek. Smażymy chleb na maśle na rumiano. Mleko wlewamy do rondla, wsypujemy do niego cukier, kardamon i rozkruszamy cynamon. Gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Kromki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Zalewamy je mlekiem, posypujemy posiekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut. Możemy podawać na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz