Shahi turka
Shahi turka to deser wywodzący się z kuchni Mogołów. Przypomina angielski pudding.

- 8 kromek czerstwego pieczywa tostowego
- 1 litr mleka
- pół szklanki cukru
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- pół łyżeczki kardamonu
- garść pistacji
Przygotowanie
Odcinamy
brzegi kromek. Smażymy chleb na maśle na rumiano. Mleko
wlewamy do rondla, wsypujemy do niego cukier, kardamon i rozkruszamy
cynamon. Gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. Kromki
układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Zalewamy je
mlekiem, posypujemy posiekanymi pistacjami i płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut. Możemy podawać na ciepło lub
zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz