Placki naan
Ten rodzaj chleba przyniosły ze sobą do Indii ludy z Persji. W perskim języku 'naan' znaczy dosłownie 'chleb'. Stanowią znakomity dodatek do dań mięsnych i są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- czarny sezam (ja dałam ziarna lnu)
Przygotowanie
Mąkę
wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe
mleko wymieszać z oliwą. W mące zrobić dołek, dodać mleko.
Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat,
wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w
razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od
tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być
podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na
cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać
widelcem. Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni. Piec ok. 2 minut,
obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że
pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować
lekko oliwą. Ja zapiekłam je z bazylią i serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz