sobota, 26 maja 2012


Placki naan

Ten rodzaj chleba przyniosły ze sobą do Indii ludy z Persji. W perskim języku 'naan' znaczy dosłownie 'chleb'. Stanowią znakomity dodatek do dań mięsnych i są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej. 

altSkładniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • czarny sezam (ja dałam ziarna lnu)

Przygotowanie

Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Ciepłe mleko wymieszać z oliwą. W mące zrobić dołek, dodać mleko. Wymieszać delikatnie dłonią. Powstałą masę wyłożyć na blat, wyrabiać gładkie ciasto przez ok. 8 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. Kule nasmarować oliwą. Kule podzielić na 8-10 części, w zależności od tego jakie chcemy mieć placki, mniejsze czy większe. Mogą być podłużne lub okrągłe. Rozwałkować drewnianym wałkiem na cienkie placki, posypać każdy sezamem, przydusić, ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać dobrze do 230 stopni. Piec ok. 2 minut, obserwować - gdy będą już brązowe pęcherzyki - znaczy, że pieczywo naan jest już dobre. Można przed podaniem posmarować lekko oliwą. Ja zapiekłam je z bazylią i serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz